DÜNYA’DA MUHASEBE’NİN TARİHSEL GELİSİMİ Oktay GÜVEMLİ

Yazar: Yaşar Güner Yorum Yap 1 Mayıs 2011 Pazar
Muhasebe ilminin, milattan 5000 yıl öncelerine kadar Mısırlılar, sonraları ise Finikeliler, Hintliler, Yunanlılar, Çinliler, Türkler ve Romalılar tarafından bilindigi tarihi kayıtlardan anlasılmaktadır.

İnsanlar ve isletmeler gelisimin her safhasında muhasebeyi kendi ihtiyaçlarına uygun olarak, bildikleri veya ögrendikleri kayıt ve analiz teknikleri çerçevesinde yönetim, kontrol, ticari delil, vergi toplama, raporlama gibi amaçlar için kullanmıslardır. Bu uygarlıklar arasında gelisen ticaret, muhasebe uygulamalarının gelismesine ve yaygınlasmasına katkıda bulunmustur.

Muhasebe tarihçilerince genelde kabul edilen, muhasebenin tarihi köklerinin Mısır’da Nil Vadisi’nde, Mezopotamya’da Fırat ve Dicle Irmakları arasında oldugudur. Ekonomik gelismelere uygun olarak muhasebenin gelisebilmesi için, yazı ve aritmetigin yanı sıra kayıtların üzerine yazılacagı maddeye ihtiyaç duyulmustur. Bu madde Nil Vadisi’nde papirüs, Fırat ve Dicle Vadileri’nde tabletler olmustur. Muhasebenin ilk izlerine bu yörelerde rastlanmasına, üzerine yazı yazılan bu maddelerin bu yörelerde bulunmus olması büyük etkendir. Kuskusuz, ilk medeni izlerin bu yörelerde bulunması ile ticari islemleri gelistiren ekonomik yapının baglantısı vardır.

Oktay GÜVEMLİ, “Kronolojik Akıs İçinde Muhasebe Uygulamalarının Gözlemlenmesi”,
Muhasebenin Tarihsel ve Çagdas Konumlarından Gelecegine Bakıs Sempozyumu
Yazıyı paylaş:  
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Yahoo TechnoratiReddit Google Twitter Friend Feed Facebook

Etiketler:
Bu yazıya yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Gönder

Hakkımda

Canlı Tv İzle