muhasebe kavramları açıklama

Yazar: Yaşar Güner Yorum Yap 1 Mayıs 2011 Pazar
1. Sosyal sorumluluk kavramı: Muhasebe organizasyonunda, muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde ve mali tabloların düzenlenmesi ve sunulmasında; belli kisi veya grupların degil, tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi üretiminde gerçege uygun, tarafsız ve dürüst davranılması geregini ifade eder.

2. Kisilik kavramı: İsletmelerin, sahiplerinden, yöneticilerinden, personelinden ve diger ilgililerden ayrı bir kisilige sahip oldugunu ve isletmenin muhasebe islemlerinin sadece isletmenin kisiligi adına yürütülmesi gerektigini ifade eder.

3. İsletmenin sürekliligi kavramı: İsletmenin faaliyetini belirli bir süreye baglı olmaksızın sürdürecegini ifade eder. Bu nedenle isletmenin ömrü, isletme sahiplerinin ya da hissedarlarının yasam süreleriyle baglı degildir.

4. Parayla ölçülme kavramı: Parayla ölçülebilen iktisadi olay ve islemlerin muhasebeye ortak bir ölçü olarak para birimiyle yansıtılmasını ifade eder. Bu ölçü birimi muhasebenin uygulandıgı ülkenin para birimidir.

5. Dönemsellik kavramı: İşletme faaliyetlerinin neticesinin görülebilmesi için kabul edilmistir. Böylece, genellikle bir takvim yılı olan muhasebe dönemi itibariyle isletme faaliyetleri degerlendirilerek isletmenin karı veya zararı hesaplanır. Muhasebe dönemi basında bütün hesapların açılması ve muhasebe dönemi sonunda bütün hesapların kapatılması bu kavramın sonucudur. Her muhasebe dönemi basında bir önceki dönem sonunda kapatılmıs hesapların yeniden açılması isletmenin devamlılıgı kavramını kayıtlar üzerinde yerine getirmis olmaktadır. Muhasebe dönemi bazı özel durumlarda bir takvim yılından az veya çok olabilir.

6. Maliyet esası kavramı: Para mevcudu, alacaklar ve maliyetinin belirlenmesi mümkün veya uygun olmayan diger kalemler hariç, isletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebelestirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması geregini ifade eder. Gelismis ülkelerde isletme degerlerinin maliyet degeri ile olan girisleri dönem sonlarında güncel degerlerine göre düzeltilmektedir.

7. Tarafsızlık ve Belgelendirme kavramı: Muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtması ve usulüne uygun olarak düzenlenmis objektif belgelere dayandırılması, muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve önyargısız davranılması geregini ifade eder.

8. Tutarlılık kavramı: Muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının, birbirini izleyen dönemlerde degistirilmeden uygulanmasını ifade eder. Süphesiz gelisen ve degisen sartlar karsısında isletmelerin hesap planları ve raporlama teknikleri bu degisikliklere cevap verecek esneklige sahip olarak hazırlanmalıdır.

9. İhtiyatlılık kavramı: Muhasebe olaylarında temkinli davranılmasını ve isletmenin karsılasabilecegi risklerin göz önüne alınması geregini ifade eder. Bu kavramın sonucu olarak isletmeler, karsılasılabilecek giderler ve zararlar için karsılık ayırırlar.

10. Tam açıklama kavramı: Mali tabloların, bu tablolardan yararlanacak kisi ve kurulusların dogru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlasılır olmasını ifade eder. Açıklanması gereken bilgiler, isletmenin mevcut durumu ile ilgili bilgiler ve gelecekte gerçeklesmesi ihtimal dâhilinde olan olaylarla ilgili bilgiler olarak gruplandırılabilir. İsletmeler, mali tablolarda yer almayan ancak isletme ile ilgili karar alıcıların kararlarını etkileyecek bilgileri mali tabloların dip notlarında belirtmelidirler.

11. Önemlilik kavramı: Bir hesap kalemi veya mali bir olayın, nispi agırlık ve degerinin finansal analizlerde veya alınacak kararlarda etkili olacak düzeyde olması durumunda, bu hesabın veya finansal olayın mali tablolarda yer alması gerektigini ifade eder.

12. Özün önceligi kavramı: İslemlerin muhasebeye yansıtılmasında ve onlara iliskin degerlemelerin yapılmasında, islemlerin biçimleri ile özleri arasında farklılık çıkarsa biçimlerinden çok özlerine öncelik verilmesini ifade etmektedir

K.Sevket SAYIN ve E.Yasemin YEGİNBOG; Muhasebe, İZİMDER Bilimsel Yayınlar Serisi 1, İzmir,
2005, s.105
Yazıyı paylaş:  
StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Yahoo TechnoratiReddit Google Twitter Friend Feed Facebook

Etiketler: ,
Bu yazıya yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Gönder

Hakkımda

Canlı Tv İzle